De coalitiepartners van de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie presenteren het coalitieakkoord op hoofdlijnen voor deze bestuursperiode. Met de titel Samen zijn we Alblasserdam zetten zij de toon voor een periode, waarin verbinding met elkaar, een appèl op eigen verantwoordelijkheden en saamhorigheid met een betrouwbare overheid centraal staat. “De tijd dat de overheid als enige verantwoordelijk is voor de maatschappelijke opgaven is niet meer. Een samenleving zijn we met elkaar, iedereen heeft daar een aandeel in. Van het nieuwe bestuur mag je een daadkrachtige aanpak verwachten, waarin oog en oor is voor alle stemmen en meningen. Maar waarin het algemeen belang voor het dorp altijd de boventoon voert,” zegt Herman Verweij, de fractievoorzitter van de VVD namens alle partijen.
De komende periode zet het nieuwe college vooral in op punten zetten. “In de vorige bestuursperiode zijn veel goede besluiten genomen. Zoals het toekomstperspectief van een fit en groen dorp in de polder, het Brughuis als centrale toegang voor de zorg en diverse bestemmingsplannen voor de woonopgave. Aan ons de opgave om deze met alle partners op te starten of af te maken, aldus Arco Strop namens het CDA.
Nieuwe ambities
Nieuwe ambities zijn er zeker, maar wel realistisch zowel gelet op de financiën als de beschikbare ambtelijke capaciteit. Deze coalitie wil stappen zetten op het gebied van duurzaamheid en klimaatadaptatie: voorkomen van hittestress en opvangen van water, vergroening en verduurzaming van vastgoed. Voor wonen ziet zij kansen in het efficiënter huisvesten van maatschappelijke organisaties, waardoor ruimte ontstaat voor de huisvestingsopgave van jongeren, ouderen en kwetsbare doelgroepen. Voor leefbare buurten en wijken wordt ingezet op een integrale buurtaanpak, in combinatie met het uitrollen van het Brughuis. En voor het bereikbaar houden van het dorp in de spits gaat de coalitie kijken naar alternatieven voor de auto en een betere ontsluiting van de West-Alblasserwaard.
Vervolg
Het nieuwe college, bestaande uit Freek de Gier, Margreet de Deugd, Ramon Pardo en Marten Japenga, krijgt van de raad de opdracht het akkoord om te zetten naar een concreet collegeprogramma. “Het streven is om dit zo snel als mogelijk na de zomer gereed te hebben. Het coalitieakkoord vertalen we financieel in een kaderbrief die nog voor het zomerreces met de raad besproken wordt. Deze kaderbrief is vervolgens de basis voor de begroting 2023,” licht Jako Sterrenburg van de CU toe.
Jacco Schook van D66 geeft daarbij aan dat de financiële positie van de gemeente wel keuzes vraagt. “Het hanteren van een nullijn op woonlasten zoals de afgelopen jaren gebeurde kan helaas niet meer. Bepaalde kosten die ook voor de gemeente hoger worden, kunnen we niet meer opvangen met andere inkomsten. Hoeveel de woonlasten stijgen wordt nu nog berekend. Maar ons uitgangspunt is wel dat we qua woonlasten op de ranglijst van alle gemeenten in Nederland op dezelfde plek in de middenmoot blijven. Wij gaan niet meer stijgen dan het gemiddelde in Nederland,” besluit Schook