Er zijn vandaag politieke vragen gesteld aan de gemeente Dordrecht over de keldergraven op begraafplaats Essenhof. Omdat wij niet willen dat nabestaanden worden geconfronteerd met onjuiste informatie zetten we hierbij op een rijtje hoe het zit.
Essenhof gaat zeer zorgvuldig, professioneel en respectvol om met overledenen. Een warm afscheid en het koesteren van herinneringen. Dat staat voorop voor Essenhof, ook bij het volgende:
Wat is er aan de hand?
Essenhof heeft te maken met een langlopend vraagstuk waarbij lichamen die bijgezet zijn in algemene keldergraven na het aflopen van de grafrechten (na 10 of 15 jaar), nog niet volledig zijn vergaan. Door de constructie van deze graven ontbreken hiervoor de juiste omstandigheden. Dat is een bekend probleem bij dit soort keldergraven, waar meerdere begraafplaatsen in Nederland mee te maken hebben.
Een klein deel van de lichamen is gecremeerd of herbegraven in een particulier graf. Die keuze hebben de nabestaanden gemaakt na het aflopen van de grafrechten. Voor het overige deel heeft nog geen definitieve ruiming plaatsgevonden. Hiermee hebben we bewust gewacht zodat er gezocht kan worden naar een passende oplossing. Essenhof volgt hiermee de landelijke richtlijnen.
Met de andere begraafplaatsen en de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen zoeken we al langer naar oplossingen. Het is nog onduidelijk of de maatregelen die we tot nu toe hebben genomen effectief zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om andere manieren van ontluchten of om het aanbrengen van een zandlaag onderin de kelder.
Waarom is dit niet eerder naar buiten gebracht?
Essenhof staat voor waardig afscheid nemen en een warme herinnering aan dierbaren. We willen nabestaanden niet ongevraagd in aanraking brengen met informatie die afbreuk doet aan de herinneringen die ze hebben aan hun partner, familielid of vriend. Daarom vindt er normaal gesproken vanuit Essenhof geen actieve communicatie plaats over hoe we lichamen aantreffen op het moment dat ze geruimd moeten worden. Het is onnodig en uit onderzoek blijkt dat dit als schokkend ervaren kan worden. Nabestaanden stellen hierover ook geen vragen.
Informatieverstrekking en transparantie vinden we zeer belangrijk. Maar daarbij houden we altijd in het oog wat het effect is of kan zijn voor nabestaanden. Bij de inhoudelijke aspecten van het werk komen we allerlei praktische zaken tegen waar niet iedereen zich (altijd) van bewust is. En vaak kan dat ook beter zijn voor het gevoel dat men wil overhouden aan een afscheid. Wij betreuren het daarom dat nabestaanden hier nu toch mee te maken krijgen.
Respectvol
Marcel de Jong, teamleider Essenhof: “Wij kunnen ons voorstellen dat dit vragen en emotie oproept bij nabestaanden. Ik wil absoluut benadrukken dat mensen erop kunnen vertrouwen dat wij op Essenhof zorgvuldig, professioneel en respectvol omgaan met hun dierbaren. Mensen kunnen met vragen bij ons terecht. En mocht er behoefte aan zijn dan zullen wij informatie geven aan direct betrokkenen en hierover in gesprek gaan.”
Contact opnemen met Essenhof kan via (078) 770 87 47 of essenhof@dordrecht.nl.