Twee raadsleden roepen op tot actie: Inwoners en gemeente Hoeksche Waard uit greep van Amerikaanse internetgiganten

2

Twee raadsleden uit de Hoeksche Waard roepen hun gemeente op meer onafhankelijk te worden van Amerikaanse internetgiganten. Mark de Koning (PvdA) en Tania Heimans (GroenLinks) beseffen na een bezoek van Tweede Kamerlid Barbara Kathmann hoe belangrijk het is dat we ook op lokaal niveau uit de greep van big tech komen. “Sluipenderwijs hebben enkele Amerikaanse internetgiganten onze overheden, ons allemaal eigenlijk, afhankelijk van hen gemaakt”, zegt Heimans. “We zijn niet alleen in de ban van hun sociale media waar haat een verdienmodel is, ook onze data hebben we, ook als overheden, uit handen gegeven aan enkele Amerikaanse big tech bedrijven. Dat laatste kan worden gebruikt om de Nederlandse overheid onder druk te zetten,” vult de Koning aan.

Een dag voordat Barbara Kathmann naar Mijnsheerenland kwam om de Hoeksche Waard een stappenplan te adviseren om online meer onafhankelijk te worden, werden vier moties van haar in de Tweede Kamer aangenomen om als overheid uit de greep van big tech te komen. Dit bijvoorbeeld door aanbesteding van een Rijkscloud in eigen beheer om data te bewaren.

 

“We hebben haar uiteraard gevraagd wat wij hier lokaal kunnen doen. Ze adviseerde ons vragen te stellen aan het college, dit om de gemeente en inwoners bewust te maken van de afhankelijkheid van big tech,” zegt de Koning. “Door die afhankelijkheid van hun online infrastructuur kunnen ze prijzen opschroeven die overheden wel moeten betalen, hiervan wordt de belastingbetaler de dupe.” Heimans noemt als voorbeeld de gemeente Amsterdam die 19 maart een plan heeft gepresenteerd om meer digitaal zelfstandig te worden. “Want of het nu privacy van inwoners betreft of nationale veiligheid: deze kun je beter niet in handen leggen van Amerikaanse big tech waarop Trump grote invloed heeft.”

 

Beide raadsleden vinden dat er een rol voor hun gemeente bij digitale weerbaarheid en bewustzijn van inwoners ligt. “Kinderen en jongeren worden al vanaf jonge leeftijd beïnvloed door sociale media. Amerikaanse techgiganten laten de controle daarop steeds meer los, waardoor haatberichten, geweld en nep nieuws worden genormaliseerd en online pesten en afpersing aangewakkerd”, zegt Heimans, die in het verleden zelf voor de klas stond. De Koning: “Daarbij neemt de ontwikkeling van Artificiële Intelligentie (AI) een grote vlucht, zodat nep nauwelijks meer van echt is te onderscheiden. We vinden het belangrijk dat onze gemeente, in navolging van andere gemeenten, een belangrijke en actieve rol neemt in het digitaal bewust en weerbaar maken van inwoners en hierbij scholen en verenigingen ondersteunt.”

 

Hier zijn de vragen van de twee raadsleden te vinden, daarbij ook een toelichting over de afhankelijkheid van big tech en de gevolgen daarvan